Online kurser – hvad kræver det?

By Karin Eckersberg

Hvis du er ekspert eller dygtig underviser, så har du måske overvejet at gå online med din viden til det private marked? Hvis du gerne vil have en digital kursusbutik, så læs her, hvad det kræver af teknik og software, som du må lære at elske.

Vil du være klar til enhver nedlukning?

Corona-nedlukningen i foråret 2020 påvirkede os på flere måder og ikke mindst fik vores digitale færdigheder et boost. En hel del har erfaret fordelene ved online kurser, og på trods af forbud mod at være fysisk sammen, blev mange uddannet og opkvalificeret virtuelt i perioden. 

Nogle kursusudbydere var klar med digitalt indhold, online kurser og e-læringsværktøjer, og de havde en fordel i markedet. Andre var knap så klar.

Jeg fik en del henvendelser om, hvordan man kommer i gang med online kurser og undervisning. Ofte går den første rådgivning ud på at fortælle, hvad der skal til på den teknologiske side for at realisere en digital kursusbutik – og være klar til enhver nedlukning.

Som en hjælp i den sammenhæng har jeg lavet nedenstående oversigt og dette blogindlæg. Oversigten viser den sti en kursist må gå ud ad, før du kan undervise dem. Hvert step kræver sin egen teknologiske løsning og alt kan heldigvis automatiseres, så du kan bruge din tid på andre ting.

Automatisering kræver selvfølgelig, at du har sat et flow op, der fungerer. Flowet bygges op omkring en række handlinger, der i sidste ende resulterer i, at du kan afvikle et kursus. Det kunne se sådan her ud:

Den første opmærksomhed

Først skal kunden få øje på dit kursus, hvilket kræver en eller anden grad af markedsføring, og her har du brug for en marketingplatform, som eksempelvis kan være Facebook, hvor du kan annoncere og målrette annoncer til dine kunder.

Læs mere

Når du har fanget kundens opmærksomhed, vil han eller hun gerne læse mere om kurset, og nu sender du kunden fra Facebook til en landing page, der omhandler kurset. En landing page er en side med ét eneste formål, som i dette tilfælde er at få kunden til at  tilmelde sig kurset, og derfor bør der være en knap med titlen Tilmeld dig

Tilmelding

Når kunden klikker på tilmeldingsknappen, er det en god idé at sende kunden til dit kursusadministrationssystem.

Hvis du kun har et enkelt kursus i din butik, så kan du godt klare dig uden et kursusadministrationssystem og håndtere tilmelding manuelt via mails, men har du mange forskellige kurser, så har du stor gavn af et kursusadministrationssystem.

I den store kursusbutik skal kunden vælge imellem dine forskellige kurser. Måske tilbyder du både 100% selvstudie og en blended udgave, hvor der også er on- eller offline undervisning, måske tilbyder du forskellige starttidspunkter. Kursusadministrationssystemet kan netop håndtere alle disse valgmuligheder, og kan du kun have et bestemt antal kursister på kurserne, så kan du sætte kursusadministrationssystemet til at holde øje med tilmeldingerne og lukke kurset, når det er fuldt booket.

Hvordan får du dine penge?

Når kunden har valgt det rigtige kursus og tilmeldt sig kurset, skal kunden også gerne betale up front, og nu sender kursusadministrationssystemet kunden videre til din webshop eller betalingsside, hvor du har tilknyttet et betalingssystem, så pengene kommer ind på din konto.

Adgang til kurset

Når kurset er betalt, skal kunden have adgang til sit kursus, hvilket også håndteres via  kursusadministrationssystemet, som automatisk registrerer betalingen, åbner for kurset og sender en mail til kunden (som nu er kursist) med loginoplysninger og link til din læringsplatform.

En læringsplatform (også kaldet et LMS – lærings management system) er en platform, hvor du kan udvikle og afvikle online kurser og tracke dine kursisters adfærd i kurset.

De fleste læringsplatforme omfatter et forfatterværktøj, der netop gør det muligt for dig at samle dit indhold (tekst, billeder, film, lydfiler osv.) og organisere det i et egentligt kursus. Ofte giver forfatterværktøjet også adgang til en række interaktive elementer, som du kan tilføje kurset (quizzer, spil, formularer, wikis osv.), og på den måde kan du lave spændende, engagerende og varieret indhold. 

Du afvikler også dine kurser fra læringsplatformen. Dine kunder logger sig nemlig ind på kurset via læringsplatformen, hvor de ser dine film, tager dine quizzer osv. 

Som nævnt kan du tracke dine kursisters adfærd i kurset, fordi læringsplatformen registrerer og opsamler data om deres adfærd. Du kan på den måde følge kursisternes læreproces og støtte op, hvor der er behov, eller skubbe på, hvis der ikke sker så meget. Du kan som regel også kommunikere direkte med dine kursister via forskellige kommunikationskanaler og sende beskeder til alle eller chatte med dem individuelt.

Vil du også undervise?

Ønsker du også at undervise eller coache dine kursister eller give dem mulighed for virtuelt samarbejde, netværk eller communities, har du brug for en mødeplatform, som fx kan være Zoom eller Skype. Via mødeplatformen kan du holde oplæg, afvikle afstemninger/polls, og du kan oprette break out rooms, som du kan sende dine kursister ud i, når de skal arbejde i grupper eller netværke. Hvis du har samlet dine kursister i en Facebook-gruppe, kan du også afvikle live undervisning via den.

Vælg dine platforme med omhu

Det var en hel masse teknologi, tænker du måske, men du behøver ikke investere tid, penge og energi i seks forskellige platforme for at få det hele med. Ofte kan du få flere ting opfyldt i samme platform, men kig dig godt for, for alle platforme har sine egne forcer, og har du særlige ønsker og krav på nogle af områderne, kan det godt enden med flere platforme. 

For brugeroplevelsens skyld, er det vigtigt, at det hele virker enkelt og ligetil, og at dine kunder oplever det som EN sammenhængende og god oplevelse. 

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nyhedsbrev

Vær den første
der får besked om nyt blogindlæg.
Kom med på min mailliste.

Du er nu tilmeldt mit nyhedsbrev.

Nyhedsbrev

Vær den første
der får besked om nyt blogindlæg.
Kom med på min mailliste.

Du er nu tilmeldt mit nyhedsbrev!

Pin It on Pinterest

Share This